Receptenuitwisseling

In Nederland belanden wekelijks 1000 patiënten in het ziekenhuis door medicatiefouten:
50.000 per jaar. Medicatie voorgeschreven door andere artsen blijken regelmatig niet bekend bij de huisarts. Ook de patiënt heeft het overzicht vaak niet over welke medicatie hij gebruikt. Informatie ontbreekt over allergieën en bijwerkingen en belangrijke patiënten kenmerken zijn niet vastgelegd (bv nierfunctie).

Om medicatiefouten te voorkomen, moet de informatie uitwisseling over recepten, allergieën, bijwerkingen en labuitslagen verbeteren. Dit kan als een nieuw voorgeschreven recept door een specialist of waarnemend huisarts door de apotheek in de vorm van een feedback recept naar de eigen huisarts wordt gestuurd. De werkgroep Receptenuitwisseling organiseert samen met HADOKS dat de huisartsen van SCH-2017 van alle Haagse apotheken feedbackrecepten gaat ontvangen.

Daarnaast willen wij de patiënt (indien mogelijk) (mede)verantwoordelijk (dossierhouder) maken voor een compleet overzicht in medicijngebruik, allergieën, bijwerkingen en belangrijke kenmerken als nierfunctie etc.. Wij hebben besloten om niet te gaan werken met één PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) omdat er inmiddels ongeveer 30 PGO’s bestaan en het onduidelijk is welke PGO’s uiteindelijk blijven bestaan. Het is de keuzevrijheid van de patiënt om een PGO te kiezen waar hij mee wil werken. Een keuzehulp is voor de patiënt beschikbaar via: https://keuzehulpen.digitalezorggids.nl/pgo/.